Weten waar de bij haar mosterd haalt

Mosterd in honing

Bijen en mosterd? Die hebben toch niets met elkaar te maken zul je denken. Daar denkt Marne Mosterd anders over en de bijen trouwens ook. Gele mosterd, de Sinapis alba, is een plant waarvan de kleine gele bloemen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op honingbijen uitoefenen die de zoete nectar met graagte uit de bloemen zuigen. Het gele stuifmeel van de bloem blijft aan de harige, statische lijfjes van de honingbij hangen die ongewild bij een bezoek aan de volgende mosterdplant, deze bevrucht. Van de nectar wordt in de bijenkolonie mosterdhoning gemaakt en buiten de kolonie vormt de plant zijn gele zaad dat in september wordt geoogst.

Honing in mosterd

Mosterd in al zijn pittige variaties is heerlijk, een milde mosterd kan daarentegen ook verrukkelijk zijn. Marne Mosterd koos ervoor om in een van zijn mosterds van geel mosterdzaad, honing te verwerken met als resultaat een zalig zachte smaak.

Honing-mosterdsaus
Vervolgens maakte Marne Mosterd een interessante samenvoeging van mosterd, honing en saus, wat een zoete en vooral romige saus opleverde. Een saus met de echte mosterdsmaak maar zonder het scherpe randje van pure mosterd. De saus smaakt goed bij vis, in een dressing of bij een belegd broodje. Een recept voor een overheerlijke sandwich vind je op www.marnemosterd.nl.

Vicieuze cirkel
Is het misschien de natuurlijke combinatie van mosterdplanten en honingbijen die de mosterdhoningsaus van Marne Mosterd zo natuurlijk lekker laat smaken?
Van mosterdhoning naar honingmosterd; hiermee is het cirkeltje weer rond.